Voor het tweede achtereenvolgende jaar is gisteren de officieuze jeugdschaakinterland tussen Nederland en Duitsland gespeeld. Onder een aangename nazomerzon - halverwege de middag onderbroken door een fikse plensbui - fungeerde andermaal het op drie kilometer van de grens gelegen unieke vestingstadje Bourtange als fraai decor.

Bourtange 2019 3
Officieel mag de ontmoeting het predicaat interland niet dragen aangezien de deelnemers voornamelijk afkomstig zijn uit enerzijds het Nederlandse noordoostelijke schaakgebied en anderzijds uit wat het uiterste noordwestelijke puntje van Noordwest-Duitsland genoemd mag worden. Het officieuze karakter van de ontmoeting heeft echter ook zijn voordelen. Zaterdag werd de editie letterlijk en figuurlijk extra kleur gegeven door de deelname van een in fel geel gestoken achttal jeugdige schakers uit Uguanda! Net deze week beleven zij met hun drie begeleiders een Drentse schaakweek die elders al ruim in het nieuws kwam (tot zelfs een kort item in het NOS Jeugdjournaal van vrijdag aan toe). De zaal van de Open groep werd dan ook opgesierd door niet twee maar drie nationale vlaggen.

Bourtange 2019 2
Het evenement bestond uit twee toernooien. Het interlanddeel werd gevormd door een U10- en een U18-tweekamp waarin teams van vijf spelers het tegen elkaar opnamen. In beide groepen wist Nederland in de laatste ronde definitief afstand te nemen van zijn oosterburen. Bij de U10 werd het 18-7, bij de U18 14-11.

Bourtange 2019 5
Ook in de de Open Groep voerden de Nederlanders de boventoon. Tot winnaar werd Elliot Horenberg uitgeroepen. Met 6 uit 6 ging hij de afsluitende ronde in met het vaste voornemen ('ik ga voor zeven uit zeven') de perfecte score te behalen. Zover kwam het echter niet. In een materieel evenwichtig dubbel toreneindspel moest hij - gezien de mindere activiteit - zijn toevlucht nemen tot een remiseaanbod dat door Sander Wage gedecideerd ('als het gelijk staat wil ik winnen') werd afgewezen; al kostte de uiteindelijke matvoering van Toren-Koning tegen Koning hem nog de nodige zweetdruppels. Pieter van Nes ('op zich tevreden over het toernooi, maar ik had wel van Elliot moeten winnen') had zijn laatste partij toen al tamelijk eenvoudig gewonnen. Deze drie eindigden derhalve met 6 uit 7 gezamenlijk op de eerste plaats, waarna bleek dat alsnog Elliot de wisselbeker mee naar huis mocht nemen.

Bourtange 2019 6

Gedetailleerde uitslagen volgen en op de Paardensprong site zijn via deze link meer foto's te vinden.

Bourtange 2019 4
Met complimenten en dank aan de gezamenlijke organisatie van JSN/SC De Paardensprong/Hiddo Zuiderweg en van Duitse zijde m.n. Meino en Dagmar Aden en Nils Friedrichs die zaterdag alles in goede banen wisten te leiden!