Begin dit jaar stond een vacature op de NOSBO-site voor een nieuwe jeugdleider van de NOSBO, omdat de (verlengde) termijn van ondergetekende na dit seizoen afloopt. Ik ben erg blij dat we kunnen melden dat hierop twee zeer geschikte kandidaten hebben gereageerd: Mattias Bosveld en Christy Hagen-Bakker. Hun kwaliteiten vullen elkaar heel mooi aan en om die reden is afgesproken dat zij met z'n tweeën de functie van jeugdleider gaan bekleden vanaf komend seizoen. Dit zal formeel aan de orde komen tijdens de najaars-ALV van de NOSBO, maar nu al zijn Christy en Mattias druk bezig met inwerken en mogelijk heb je hen dus al in actie gezien. Ik heb er alle vertrouwen in dat het jeugdschaak bij hen in uitstekende handen is en dat ze de komende jaren veel moois zullen laten zien. De hoogste tijd dus om ze aan jullie voor te stellen.


Mattias Bosveld
Hoi allemaal, ik ben Mattias. Ik ben 19 jaar. Ik schaak bij de KNSB nu sinds februari 2023, maar daarvoor heb ik al wel veel online geschaakt.

De aanleiding om aan te sluiten bij een club was eigenlijk niet erg anders dan bij Christy: ik kreeg een berichtje van "Organisatie" om me aan te melden voor het kwalificatietoernooi NK ABC. Het enige probleem was wel: ik was geen lid van de KNSB of van een club. Dus met snelle haast op zoek naar een club vond ik al gauw schaakclub Assen. Eerst een clubavond meegedraaid, daarna meteen ingeschreven bij de club en gelijk daarna ook voor het toernooi. Uiteindelijk vond ik het toernooi zo leuk (ook al speelde ik toen nog slecht :D) om door te gaan bij de club in Assen.


Mattias Bosveld cc


Tijdens het fysiek schaken merkte ik dat ik veel interesse had in de jeugdafdeling bij mijn club in Assen. Niet alleen om daar zelf in mee te doen, maar nu vooral om de jeugd te zien groeien in het schaken. Maar een maandje daarna kondigde Martijn zijn vertrek aan. Ik had hem toen al snel geappt dat ik het zeer leuk zou vinden om te doen, maar dat het organisatorisch waarschijnlijk niet goed zou gaan. Maar toen kwam Christy, met wel organisatorische ervaring maar niet met schaaktechnische ervaring. En toen kwam Martijn met het idee om het samen te doen!

Ik vind het super tof om deze kans gekregen te hebben, en laten we er samen een mooie periode van maken!


Christy Hagen-Bakker
De afgelopen vier jaar ben ik steeds een stapje verder in de wereld van het jeugdschaken terecht gekomen. Alles begon eigenlijk bij de intreding van COVID-19 in onzer levens in 2020. Alles stond op z’n kop, niks was meer normaal. De kinderen kregen thuis les en konden de hele dag buiten spelen. En toen waren daar ter lering en vermaak ineens de online schaaktoernooien. De oudste twee kinderen hadden her en der wel eens wat in de noordelijke provincies geschaakt, met succes. Maar deze mails kwamen vanuit de NOSBO, geen idee, wat is dat voor club, wie zou hier achter zitten.

Eén en ander ontwikkelde zich met als hoogtepunt 2021, toen oudste dochter zag dat er ‘een online schaaktoernooi’ zou zijn. Dit bleek later de kwalificatie voor het NK te zijn, waaraan je alleen mee mocht doen als je lid was van een club. In al onze paniek en onwetendheid hebben we toen maar contact gezocht met de “organisator” van alle online toernooitjes. Dit bleek Martijn te zijn. Een contact wat in ieder geval voor ons als gezin heel veel heeft betekend en gebracht. Zijn; “je moet op zoek naar een club om je bij aan te sluiten” heeft ervoor gezorgd dat we snel contact zochten met de voor ons dichtstbijzijnde schaakclub, namelijk die in Dokkum. Het contact liep niet soepel, het duurde me te lang. Terug naar Martijn: “dan kom je toch naar Groningen”. De kinderen wisten het wel: die met die gele shirts, die kenden ze wel, daar wilden ze wel bij. Aldus geschiedde.


Christy Hagen Bakker


En toen kondigde ‘De Organisatie’ (Met hoofdletters, net zoals de Geweldige Leider, maar dan niet-dictatoriaal) zijn vertrek aan, ik hoorde het in de wandelgangen. Wat een ramp! Zonde! En: Hoe moet dat nou! Maar ook begrijpelijk, toch wel. En toen begon het te knagen. Want als je de afgelopen jaren zoveel geprofiteerd hebt van een bond, moet je dan niet ook iets terug doen? Dubben, wegen. Want kan ik dat wel? Zitten de mensen daarop te wachten? Hoe gaan we dit overtreffen!? Gelukkig ben ik niet alleen, want daar was Mattias die ook vast twijfels had. Samen besloten we (met een beetje druk van De Organisatie, want die zag dit he-le-maal zitten) om de gok te wagen. Dus vanaf het komende seizoen, 2024-2025 mag ik samen met Mattias de jeugd coördinatie van de NOSBO op me nemen. En misschien worden wij ook ooit wel De Organisatie.